ANDRA REGLER 


Alla spel och lekar behöver regler, det är det som gör det roligt. Det behövs ramar som kan utmanas kreativt, utan att gå över gränsen. Så fort någon slutar följa reglerna (fuskar) så blir det tråkigt. Arrangören ser alltså mycket allvarligt på fusk, eftersom det förstör för andra.
 

Hänsynsregler 

Om att vinna
Det handlar inte om att vinna. Gå inte in i en strid för att vinna. Gå inte in i en diskussion för att köra över din medspelare. Delta för att skapa ett storartat skådespel som hänför din motståndare (alltså din medspelare) och de som ser på. 
Javisst, är du bättre och starkare (bättre vapen) eller flera mot en, har bättre argument, är högre i hierarki - ja, då är det troligt att du/ni "vinner". 
Våld är en stor sak, de ni skadar och deras vänner kan komma efter er i morgon. Sök andra lösningar än strid. Alla karaktärer kan inte vara bärserkar och mördare och soldater.

 

Inkludera
Sträva inte efter att dominera varje scen. Uppmärksamma din mot- och medspelares försök att göra situationen mer intressant. Det handlar om att inkludera fler personer, reagera på deras initiativ. Är det för konstigt så kan du antingen artigt negligera, eller säga: "Det där förstår jag mig inte riktigt på", eller föreslå en annan utveckling: "menar du att… " (och kom med ett annat förslag).
Ta gärna kontakt och fråga de som inte verkar ha något att göra. Be om hjälp (även om du inte behöver det), fråga en fråga (trots att du redan vet svaret), var lite nyfiken. Inkludera.

 

Vad du säger och gör
Tänk noga igenom dina okvädingsord. Håna aldrig någon för hur de verkligen ser ut, eller saker de fötts med och inte kan rå för (som kön, hudfärg, utseende, handikapp).

 

Spela inte på sex. Spela endast på kärlek om du gjort upp det INNAN på OFFen. Visst flörta går för sig, men du kan inte använda din roll för att tränga dig på, röra vid och bli intim. Du kommer aldrig kunna skylla på din karaktär om du beter dig illa. Vi utreder och rapporterar alla "fall".
Blir du behandlad illa kom DIREKT till arrangören vid OFF-området. På OFF-området finns ALLTID en plats att sova på om du inte känner dig trygg.

Nästan alla spelare är supertrevliga och roliga att spela med - var en av dom.
 

Alkohol
Detta lajvet är alkoholfritt.

 

Tobak
Rökning är tillåten, men inte om du är någonstans i närheten av någon som inte röker. Vanliga cigaretter får bara rökas på offområdet och då på långt avstånd ifrån andra deltagare. Det ligger på dig som rökare att visa enormt mycket hänsyn emot dem som inte röker. Fimpar tar du hand om och ser till att de lämnar området med dig. Eftersom Gården lajvet får vara på har ett rökförbud ser vi helst att du inte röker om du klarar det.

Svensk lag
Svensk lag gäller överallt på området. Detta innebär att vi har noll tolerans för alla former av narkotika. Noll tolerans mot stöld/snatteri. Detta innebär att vi har noll tolerans för våld. Detta innebär att vi har noll tolerans för alla former av övergrepp. 

Ryktesspridning och skitsnack
Vi vill göra allt vad vi kan för att motverka ryktesspridning och skitsnack. Hör du att det snackas skit och att ett rykte sprids om någon, gör vad du kan för att motverka det och påminn alla om att det finns en tydlig regel emot detta. Om det finns ett rykte om dig eller du är anklagad för något eller har anklagelser emot någon annan så ska du kontakta arrangör.

 

Vad gör arr i ett sånt läge: 
Antingen löser vi det i det tysta. Tar ett snack med den det berör. Eller så samlar vi de som är inblandade och har ett möte off och försöker reda ut saken. Vi kommer att vara neutrala i frågan och lyssna ordentligt på alla parter. Ofta är det helt enkelt ett missförstånd som har uppstått. I de fall vi tycker att något mycket olämpligt har skett kan en deltagare få en varning. Om en deltagare inte bättrar sig blir denna deltagare "bannad" från kampanjen. Har det begåtts ett brott så kontaktas förstås polisen. 

Vill inte vara med i strid
Hotar någon dig med vapen och du inte vill bli inblandad i strid. Då får du helt enkelt fly eller ge upp. Du kan också diskret göra offtecknet (se nedan) och säga: "vill inte". Men inse att om du är omringad av flera personer som drar vapen mot dig så är du i underläge och måste acceptera det.

Skada dig inte
Spring inte okontrollerat genom sly och buskar och grenar. Du kan sticka ut dina ögon och bryta dina ben. Halka på klippor och hamna i rullstol för livet. Bara myndiga personer (18+) får befinna sig och spela på de högre trädplattformarna. Strid inte på farliga ställen där ni kan halka.

 

Offande på in-området (att sluta spela din roll)
Om du vill prata "off" (utanför karaktär) med någon när du är på in-området antingen med någon ifrån en annan grupp eller med din egen grupp så finns det tydliga regler och riktlinjer för hur detta ska gå till. 
Börja med att ta personen/personerna till en plats där ni inte stör de som är inlajv.  Håll upp en knuten hand framför dig och peka åt vilket håll ni ska gå för att prata off.  Titta runt om er och när ni är säkra på att ni inte stör någon som lajvar så viskar ni eller pratar väldigt tyst om vad ni nu behöver prata om off.


Ert läger är aldrig en OFF-plats där ni kan sitta runt brasan och prata med OFF kompisar.

 

När någon håller upp en knuten hand framför sig betyder de att personen i fråga är off och ska ignoreras av de som lajvar.  Detta är något du kan använda dig av om du till exempel behöver gå igenom fiendens territorium för att lösa något viktigt utanför spelet. (Ta gärna en omväg istället).
 

OFF-regeln - STOPP - ord.

Du kan när som helst bryta spelet om du inte känner dig bekväm. Eller be en spelare ta det lugnare eller byta spår. Du gör detta genom att:

1) Säga "OFF"

2) Hålla en knuten näve vid din bröstkorg.

 

Säg sedan det du känner. Du kan säga (OFF: stop) (OFF: lugna er) (OFF: jag vill inte). Det är ingen stor sak, det är bara att säga det och gå därifrån - om du vill. De andra hittar på någon INanledning för varför du gick.

Vid allvarlig verklig skada, ropa: BRYT - SKARP SKADA.

 

OFF märket markerar saker du varken får röra eller låtsas se. Det kan vara någons tält, eller någons privata väska där det finns saker som inte spelar någon roll i vår fiktionvärld, t ex en avstängd mobil, mediciner e t c.
 

 

Offsaker på inområdet
Du får inte ha några offsaker framme när du är inne på inlajvområdet. Du får ha med dig offsaker in, men de ska vara väl dolda. Har du något med dig som är till för andra att komma åt till exempel en inhalator eller en insulinspruta eller dina offpengar så ska du märka väskan eller påsen du bär detta med en offruna.

 

Städning
Släng inget skräp runt omkring - varken på inområdet eller offområdet. Din lägerplats ska städas ordentligt efter lajvet är slut. Allemansrätten gäller: inte störa - inte förstöra. Du får inte bryta/såga levande kvistar. Var rädd om små plantor och odlingar. Markägaren är med i spelet, förstör inte dennes humör.

 

Stöld
Alla ska bära tre ting synliga som kan stjälas. Dessa ska vara tydligt rödmarkerade. Färg eller ett rött band som inte kan försvinna. Hängande vid bältet, stickande upp ur en väska. Liggande på bordet bredvid dig.
Alla läger/hus skall utanför ha minst fem synliga värdeföremål som kan stjälas. Markerade med rött.

Alla sovtält är OFF (du får inte gå in i andras OFF tält, inte ens titta in), så föremålen måste ligga på utsidan.
Synlig mat, ved, (rödmarkerade) artefakter, kartor och till viss del mynt kan stjälas.

Gift 
Om någon lyckas lura i dig en stark SALTlösning så är du förgiftad (enbart i dryck). Så snart du känner det så är det för sent. Du väljer själv hur illa det är, eller följ instruktion på den lapp du får. Du överlever nog om du hittar en druid som har motmedel - och har råd att betala densamme. 

 

Handgemäng
Brottning eller slag eller tacklingar är inte tillåtna. Om ni inte gjort upp detta med varandra innan.
Långsamma teatraliska knuffningar kan gå för sig om det känns rätt. 
Vi funderar på ett system där lajvare som är erfarna och tycker sig kunna hantera beröring, ska kunna fys-lajva mer. Att dessa personer bär ett märke så de ser vem de kan teatraliskt knuffa / hålla fast e t c.

 

Knock - Slå ner någon
Du kan slås till medvetslöshet om en motståndare överraskar dig (främst bakifrån). Du blir slagen med vapen på din axel (eller vapnets handtag) och förövaren säger/viskar KNOCK. Du är då avsvimmad. Du kan kvickna till några minuter efter att personen gått därifrån eller inte upprepat sin knock. Stöna och ta dig för huvudet. Effekten sitter i en liten stund. Du har mycket vaga minnesbilder av vad som hände. Du kan aldrig knocka någon i en strid och en spelare kan alltid välja att din knock inte fungerade om spelaren i fråga upplever att det förstör dennes upplevelse märkvärt. 

Fråga dig: blir det roligt för den här personen om jag knockar hen? D v s undvik knock om det inte är viktigt för att driva fram en intriglinje.

Genomsökning


En avsvimmad person får inte genomsökas. Finns det gott om tid (5 minuter) så kan förövaren säga symboliskt, (OFF: Jag kollar i din ficka, jag tittar i dina skor, jag vränger din jacka och tittar, jag sprättar upp fodret i dina byxor). Om det finns något där måste offret plocka fram och visa det. Annars är det fusk.
 

Flytta avsvimmad
En avsvimmad person får släpas en bit med brandmansgrepp om du frågar innan, eller bäras av minst tre personer om offret svarar ja på om det är OK (OFF: kan vi flytta dig?). Känns det osäkert kan offret säga (OFF: stop) (OFF: lugna er). En bärare skyddar alltid offrets huvud, bär vid axlarna.

 

Kidnappning, fängsel
Du kan kidnappa (låsa in) och binda en person du kontrollerar (under vapenhot). Men du får bara binda löst/symboliskt. Du kan som förövare berätta hur ordentligt du binder. Är det kort om tid kan du mumla: jag gör detta lite hafsigt, eller, om det finns gott om tid: jag gör detta ordentligt. Det ger offret en uppfattning om hur lång tid det skulle ta att lirka sig loss.

Skulle du vilja kidnappa någon måste du be om lov (OFF: vi vill kidnappa dig, OK?). Svaret kan vara allt från: "Ja", "nej", till "Visst, men jag måste vara tillbaka innan midnatt". Kidnappa ingen under 13 år utan att fråga målsman först (oavsett om ungen vill bli kidnappad). Och ska ni sälja barnen till orchtroll, se till att ta ordentligt betalt (samt göra upp hur länge barnen får vara borta).

Om du kidnappat någon är det din uppgift att se till att denne har kul hela tiden. När du håller någon fången till exempel så kidnappar du deras upplevelse lite grann under tiden du har dem i fångenskap. Det vill du inte göra längre en ca 30 minuter om du inte har tydligt godkännande ifrån lajvaren ifråga.  

 

Intressanta val framför att tvinga någon att spela på ett visst sätt.

Undvik i så stor mån du kan att tvinga någon att spela på ett visst sätt. Det roligare för andra som du lajvar mot är om du ger dem intressanta val som de måste ta ställning till. Det är något som skapar spel i er scen och något som kan skapa spel i en massa andra scener i efterhand. Spelet ska handla så lite som möjligt om dina förpliktelser som spelare och så mycket som möjligt om de intressanta val du har att göra när du spelar.
 

Exempel på detta: 


Du ska försöka stjäla ett föremål. Personen som har föremålet sitter på en stock.  Om du vill de denna spelare intressant spel genom att spelaren får ett intressant val kan du till exempel föreslå en byteshandel, kidnappa någon som personen känner eller hota personen på ett eller annat sätt.  Om du helt enkelt går fram och hugger ner personen så blir denna person tvungen att spela på ett visst sätt. Det är väldigt mycket mindre spännande än att ställas inför ett intressant val.

Ibland måste man förstås få lov att försöka uträtta något på det mest effektiva sättet men vår riktlinje är att ni i så stor mån som möjligt ska försöka skapa så många intressanta val för varandra som möjligt istället för att tvinga varandra in i situationer.

Det räcker ofta med att erbjuda någon två riktigt dåliga alternativ. Ge dem en möjlighet att spela sig ut situationen om de verkligen, verkligen vill.  
 

Att döda karaktärer (se under strid)

Fusk eller magi


Om din motståndare verkar kunna ta övermänskligt med skada, ja då kanske du står inför något övermänskligt eller magiskt, kanske bäst att börja fundera på din egen överlevnad. (Eller så fuskar personen). Du kan ju alltid IN-lajv fråga upprört "Vid Hells avkomma vad är du för något väsen, är du av denna världen".