OLYCKOR

Med så många människor, under så många dagar, springande omkring i skogen, och i mörker, och ibland lekandes strid - så är risken stor för skador.

Det kommer bli blåmärken, stickor, skärsår, rispor, allergier och huvudvärk…

Förhoppningsvis blir det inga stukade fötter, eller sår som måste sys, eller tejpas.

Det blir förmodligen inga armar, eller ben ur led och inga brutna ben.

 

TA DET FÖRSIKTIGT OCH TÄNK ALLTID PÅ DIN EGEN OCH ANDRAS SÄKERHET. 

Notera att fästingbett har en liten, extremt liten, men dock en risk att det leder till andra allvarliga sjukdomar som TBE eller Borelia. Ta alltid bort fästingar direkt. Om platsen rodnar upp efter några dagar så gå till vårdinrättning.

 

Det arrangören är mest orolig för är att någon ska skada sina ögon, det är lätt hänt att i mörker eller skymning springa rakt in i en kvist och skada sina ögon allvarligt. Var försiktiga. Spring inte i snårskog eller i mörker på platser du inte känner till.

Vi är också mycket oroliga för brand där folk sover. RÖK DÖDAR i sömnen. Andas du rök kvävs du i sömnen av syrebrist. Kryp ut nära golvet där det finns mest syre. Alla eldar inomhus (inom tält) ska ha brandvakt dygnet runt.

 

Om något händer

1) Ta det lugnt, överreagera inte. En olycka kommer sällan ensam. Ibland blir folk lite chockade när någon blöder, när det gör ont eller någon gråter - och då kan de göra något förhastat. Ta det lugnt. Observera, tänk efter. Sedan AGERA.

2) Ropa på hjälp. Flera personer tänker bättre än en.
Behöver ni bryta spelet, ropa/säg SKARP SKADA och BRYT.
Kanske kan ni fortsätta spela på skadan, låta den vara lite IN. Om det inte är för allvarligt så är det bra spel att halta, eller bli buren på bår genom skogen.

3) Ser det allvarligt ut, börja med att fundera på:

L - LIVSFARLIGT LÄGE. behöver jag flytta personen, kommer personen bli mer skadad om denne blir kvar där den är? Brinner det, är personen i vatten m m. Om inte så låt personen ligga kvar. 
Om någon har mycket ont så vill de inte prata, så börja bara med att bara titta och försök förstå vad som hänt. 

Är personen livlös måste du ROPA högt "SKARP SKADA". 

Låt någon hämta arrangör och/eller ring direkt till larmtjänst 112 och beskriv skadan. Den som är mest erfaren stannar vid den skadade. Rör inte på en person i onödan, om det är skada på rygg/nacke så ska en person ligga still.

A - ANDNING. Andas personen? Titta på bröstkorgen, lägg handen på diafragman/solar plexus. Lägg ditt öra nära personens mun/näsa. Om du inte tror personen andas - fråga om någon närvarande kan HLR. Om en person inte andas måste personen få hjälp med att andas inom några minuter. 
Först måste andningsvägarna öppnas, ta handen under nacken på en liggande person och lyft lite lätt så att huvudet faller bakåt. Nu kanske personen andas. Kolla. Annars behövs inblås, t ex genom mun, medan du blockerar näsan.

PULS. Om personen inte andas, kolla om personen har puls. Kan göras vid handleden, eller ännu enklare på halspulsådrarna på vardera sidan om struphuvudet, högt upp på halsens framsida, under käken. Där ska du känna hjärtats slag i artären. Om personen inte andas, inte har puls, inte reagerar när du pratar eller skakar eller klämmer på personen - då är det bråttom, då måste HLR på börjas. 

HLR. Precis som du säkert sett på film, eller gjort på en kurs. Hjärtkompressioner, 30 st för varje två inblåsningar. Är du ensam - kalla fort på hjälp och börja sedan med detta även om du inte kan det.

B - BLÖDNING. Om det blöder mycket måste du stoppa det. Håll handen hårt mot såret, eller något slags tyg. Du kan knyta åt också, men inte för länge. Bäst är att så fort som möjligt få kontakt med 112 och fråga, eller få dit ARR´s sjukvårdare.

C - CHOCK. Det finns olika typer. Att bli skadad är chockartat, en person kan börja göra dumma saker - be dem sitta/ligga ner och känna efter riktigt länge, innan de flyttar på sig.

En värre form av chock följer om man förlorat blod. Om du stoppat blodet och personen är blek och svag. Se till att hålla deras ben högt, medan de ligger. Någon kan stöda huvudet. Fixa fram en filt. Andra jobbar på att förbereda själva förflyttningen. Ni måste få ut personen ur skogen och fram till en väg. 
Det finns en bår i Gimleby vid handelsboden. Det behövs minst fyra personer och avbytare för att bära en person på bår.
Vad som än hänt, gå till OFF lägret och berätta för ARR. Ta det lite lugnt ett tag.