SÖKTA ROLLER som du kan spela

 

Följande stora grupper finns i dagsläget:

1) Nordmännen i skogsbyn behöver stridsmän och hushållspersonal.

2) Västmarks (ett medeltida samhälle, behöver allt möjligt)

3) Det Gyllene Imperiet (Österländskt samhälle, behöver allt möjligt)

4) Handelshuset behöver administratörer, skrivare, spanare, bärare, budbärare.

5) Hantverks- och musikergillet, eller tavernan i Gimleby behöver kunnigt folk. Gimleby är en fredlig neutral by utan beväpnade spelare.

6) Alverna behöver skogsalver av alla de sorter. Nobla. Visa. Ståtliga.

7) Mörkeralverna behöver alver av alla de sorter. Nobla. Arroganta. Ståtliga.

8) Svartbloden behöver alla möjliga roller.
 

Sökta roller:

Om din grupp söker folk säg till oss, så kan vi skriva in er annons här.

GRUPPEN DEN ENSAMMA TAVERNAN SÖKER:

En exentrisk figur/matlagare (häxliknande) som kan briljera i lägret "Det ensamma värdshuset", ett tak i vildmarken (Nordmark) där det finns en eld, en gryta och rinnande vatten. Där serveras det det ständigt gryta/soppa. Alla är välkomna hit för en billig skål mat och det senaste skvallret.

 

Det sänds ständigt folk söderut till Ragnarike för att handla råvaror till Ensamma värdshuset, dessa transporter är huvudflödet av det skvaller som flödar mellan Ragnarike och Nordmark.

 

(Gratis deltagaravgift om man spelar detta)

 

 GRUPPEN EUMENIS SKOGSALVER SÖKER: 

Krigare – För dig som vill spela en roll som höguppmärksam elitkrigare i kapten Satariells tjänst. Det utlovas hög adrenalinnivå och en konstant ström av spännande och utmanande uppdrag. 

Magiker – För dig som vill spela en roll som ofta deltar i ritualer och viktiga möten. Som spelare bör du vilja sätta ribban högt och vara en del av grupp som sätter ribban högt, samtidigt som vi inte tar oss själva på för mycket alvar och försöker inkludera så många som möjligt i vårt spel. 
 

GRUPPEN HANDELSHUSET BEHÖVER:

Administratörer/skrivare som kan skriva med bläck och räkna, handlare som säljer och köper, vakter, spanare som kan springa många kilometer och gömma sig länge i buskagen, budbärare och bärare (kistor, ved, vatten).

 
NIFELHEIMS PORTS PRÄSTER OCH VALKYRIOR

En kultplats just vid porten till Nifelheim. Där Völvan "Tursas moder" och tre valkyrier bor vid Nifelheims port: Rota, Trud och Hild. Deras uppgift är att bege sig ut och hämta/ledsaga fallna krigare tillbaka till porten vid Nifelheim. Hild skiljer sig från de övriga valkyriorna ty hon har förmågan att hela en stupad kämpe direkt på plats.

 

DEN NEUTRALA BYN GIMLEBY SÖKER:

 

HISTORIESKRIVARE – Byns formella krönikeskrivare
Allt som händer ska nedtecknas, så snart något spektakulärt händer så ska det skrivas något poetiskt om detta. Död, liv, giftermål, nya medborgare, vinnare av tävlingar, hjältemod, brottslighet, nya maktsfärer, fantastiska fester. Du behöver många informanter – skaffa det.

 

Ditt arbete (dina skrivelser/berättelser) ska läsas upp vid lämpliga tillfällen, och användas OFF för att berätta vad som hände förra lajvet. Ni är två som har den här rollen. Om ni samarbetar eller konkurrerar är upp till er.
 

Du kan också anlitas för att upprätta kontrakt, testamenten, skuldbrev och andra skrivelser.

ÅLDRINGEN (sminkroll)

Det finns ingen äldre än dig i hela Nordland. Din kropp må vara seg, din blick grumlig, din hörsel sträcker sig inte så långt. Men du minns allt, inte nödvändigtvis när du vill, men din tanke briljerar då och då.
 

Du letar efter en plats att dö på. En lämplig tidpunkt. Men till dess använder du din tid till att berätta sedelärande små vardagliga händelser ifrån ditt liv. Små bagateller kan tänkas, men alltid med en sensmoral, och kanske inlindat finns ett råd till den som lyssnar.

 

En del kallar dig gaggig, men du har levt igenom och löst problem som de flesta har framför sig. Du är vis, men inte andlig. Du kommer ofta av dig i dina berättelser, men är alltid noga med att återvända och avsluta din berättelse för den som började lyssna.
 

Om du inte hittar Iduns äpple så har ditt hjärta inte många veckor kvar att slå. Du har ganska bestämda åsikter om hur och var du vill bli begraven, och berättar det gärna. Du är inte rädd för att dö, men så nyfiken på livet att du inte gärna släpper taget. Det påstås att du en gång suttit i hövdingarådet i en by i söder för länge sedan, men det minns du inte mycket av.
 

Börja skriva ner berättelser från ditt liv, stjäl andras, från böcker och filmer och högläs och träna för dig själv.

KRÖGARE (Andrimners värdshus)

Gimleby behöver snabbt få igång en fungerande taverna. Vad är en by utan en taverna? Det handlar om att sköta en professionell affärsrörelse. Det handlar om att få fram frukost, lunch och middag till 100-tals personer. Gröt, bröd, enkla grytor. Och alltid ett veganskt alternativ.

 

Som tavernapersonal träffar du nästan alla lajvare – du kan göra ditt arbete till ett socialt skådespel och ta ut svängarna med din valda personlighet.

 

Minns att den som kontrollerar maten har makt. Du kan skapa goda bundsförvanter genom att ge andra matfördelar. Du kan tjäna pengar både OFF och IN.
 

Det behövs minst 5 personer som driver tavernan. De som arbetar i tavernan skulle kunna vara släkt – det får ni göra upp inbördes. Har ni vänner som vill lajva med er kan dessa inkluderas som familjemedlemmar.

 

Du anser att krögaren borde sitta i rådet – byns stora jordägare gör ju det. Du går aldrig beväpnad, möjligen med bofferkniv. Hemma kanske du har en yxa eller ett svärd hängande.

BONDE

Den mest hedervärda av alla sysslor. Mat på bordet är en förutsättning för familjens överlevnad. Att bryta ny mark är svårt, med hacka, spett och två händer ska en potatisåker anläggas. Byn behöver sätta ett vårdträd. En rad av salixbuskar för pil- och korgarbeten.
 

Du går aldrig beväpnad, möjligen med bofferkniv. Hemma kanske du har en yxa eller ett svärd hängande.

DJURHÅLLARE

ARR kan ordna fram: får, höns. Dessa behöver vaktas, inhägnas, matas, "vattnas". Och kanske slaktas, (plockas) hängas, styckas. Detta är alltså ingen roll för en vegetarian. Du kanske har några andra djur att ta med.
 

Du går aldrig beväpnad, möjligen med bofferkniv. Hemma kanske du har en yxa eller ett svärd hängande.
 

RAKEL / SPÅMAN / NORNA

Vanligt folk talar om gudarna, de åkallar dom, bävar inför deras vrede – men du känner gudarna, du har i dina inre resor besökt deras hemvist. Du har hört dom tala, du känner deras motstridiga väsen – du vet vilken av dom som är rätt att åkalla.

 

Du vet vad som misshagar dom, vad som väcker deras välvilja. I ensam kontemplation har du fått dina erfarenheter. En eremit (kanske har du en lärling eller medhjälpare) som lika mycket inger respekt som bävan. Du kan med ritualer sätta dig i tillstånd som gör att du ser det som varit, ett tings historia, en plats historia – och kanske t.o.m. det som komma skall. Med rätt rekvisita (och betalning) kan du t.o.m. rycka tillbaka någon till livet från nära död.
 

Du är gammal, (använd smink och kläder för att se äldre ut). Du har mest livserfarenhet i hela Gimleby (anser du i alla fall).
Eller så är du ett underbarn med en lyssnande själ som har direktkontakt med gudarna (anser du i alla fall).

 

Du tycks för andra vara ganska asocial – du bor ensam (möjligen ihop med en medhjälpare). Rådet och hövdingen tycker att du tillhör byn, du tycker att du tillhör dig själv. Du har faktiska förmågor att förutse och analysera (bl.a. på grund av din livserfarenhet/förmåga).

 

Du kan använda OFF-kunskap för att framstå som mer fantastisk (ARR kan mata dig med information om t.ex. morgondagens väder, vad andra grupper kan tänkas ha för planer, eller stora händelser långt bort). Du bör skaffa dig ett stort nätverk, lyssna mer än du talar, ställ frågor och motfrågor. Ditt medvetande är ditt bibliotek.
 

Du kan besöka Nifelheim utan att skadas (men varför skulle du), du har fler kroppspoäng och har en förbannelse redo för den som dödar dig.

 

Du kan ord på både alviska och orchiska. Kanske har du en stav du kan använda defensivt. Kanske kan du använda pyroteknik för tydlig/synlig magi du kan föreslå för ARR.

SÖMMARE / SKRÄDDARE / SÖMMERSKA

Alla bär kläder. Att vara byns sömmerska är ett garanterat levebröd. Ta betalt för att laga för hand, eller ha med ett lager av hemsytt du kan sälja.
 

Du går aldrig beväpnad, möjligen med bofferkniv. Hemma kanske du har en yxa eller ett svärd hängande.

ULLARBETARE
Kan du karda och filta så har du dig snart en kundkrets. Djurhållarna kan sälja ull. Det finns ett oändligt behov av filtmössor till marknadsmässigt pris.

 

Du går aldrig beväpnad, möjligen med bofferkniv. Hemma kanske du har en yxa eller ett svärd hängande.

KRUKMAKARE
Där det finns lera, saknas det bara en enkel ugn att bränna godset i. Byn kan tillhandahålla sten och lera för ugnsbygge om du har kunskapen. Tavernan köper varje krus du kan producera.

 

Du går aldrig beväpnad, möjligen med bofferkniv. Hemma kanske du har en yxa eller ett svärd hängande.

KONSTNÄR / HANTVERKARE
När byfolkets grundläggande behov av mat och skydd och säkerhet är garanterat så törstar Folket efter det vackra och sköna. Ett broderi, ett handgjort lerkärl, en snidad amulett, ett läderarbete. Varför inte en trästaty i människostorlek.

 

Du går aldrig beväpnad, möjligen med bofferkniv. Hemma kanske du har en yxa eller ett svärd hängande.

MUSIKER / POET
Spelemän och skaldare är högt värderade under goda tider när mat finns på bordet. Under sämre tider finns det alltid plats för en underhållare, även om de kan beskyllas för att vara lata och fega för att inte vilja hålla i ett svärd eller en hacka. Se till att få ordentligt betalt för era tjänster under ting och fest. Kanske kan ni samarbeta med byns historieskrivare.

 

Du går aldrig beväpnad, möjligen med bofferkniv. Hemma kanske du har en yxa eller ett svärd hängande.

BYDÅREN
Det finns händelser i ett liv en människa inte kommer över. Trauman som sätter spår i karaktären. Hemskheter som gör sig påminda. När vinden blåser i trädtopparna, när månen stiger över berget, när korpen flyger över byn. Det finns omen som får allt att komma tillbaka. Minnen, bilder omöjliga att bli av med.

 

Orden kommer bak och fram, utan mening. Du vill förklara, hitta någon som förstår, någon som kan dela din smärta.
När minnena tiger still och du har något i händerna att arbeta med så tystnar rösterna och bilderna försvinner.

 

När du inte skriker, så mumlar du, inget däremellan. I en annan tid bar du vapen, men ingen vågar ge dig några nu för tiden. Vem vet vad som skulle kunna hända. Shamanen säger att gudarna slåss inuti ditt huvudet. Kanske vet du något som ingen annan vet.


SLAV
Att spela den lägsta av lågstatusroller kräver en duktig och erfaren lajvare. Vikingatiden var inget jämlikt samhälle, slavar var vanliga och ansågs vara ägodelar som utförde det hårda arbetet. Det finns ingen ambition att helt återskapa vikingatidens ofta brutala ojämlika samhälle, men om några spelar slavar kommer det skänka autenticitet åt hela världen.

 

Börja med lite hederligt kroppsarbete, eller hushållsarbete – och ja, just det. Du ska hugga ved, hämta vatten och det är ditt jobb att tömma dassen. Ligg lågt och fundera på hur du skulle kunna ta dig ur din situation. Hur medgörlig du är, är upp till dig. Vänta dig inget gratis från dina ägare (välj själv dina ägare).
 

VANDRANDE PREDIKANT
Ett lyckat liv kommer till den som har gudarna vid sin sida, den som i bävan och strävan utför rit och blot och håller deras minne högt. Du är kallad (anser du själv i alla fall) att berätta allt vad gudarna kan lära människorna.

 

Du är mer som en vandrande sagoberättare, där varje berättelse bär en sensmoral som är viktig för människorna just nu. Du drar dig inte för att rätta till och banna beteenden du anser vara ogudaktiga.
 

Du bär inte vapen.